3 hét szakma, élmény szerte-szana az U.S.A.-ban

A US Department of State (pontosan: State Department's Bureau of Educational and Cultural Affairs' ) egy pályázat során 3 embert választott ki Magyarországról, akik részt vehetnek az IVLP (International Visitor Leadership Program) programban. Olyan 'up&coming' szakembereket kerestek, akik 'már sokat elértek, de még van hova fejlődniük'. Hát, ezek vagyunk mi 3an :) A mi szakmai eredményeink alapján, külön nekünk, személyre szabottan állítottak össze egy 3 hetes szakmai tanulmányutat az USA-ban. Számokban: 21 nap, 5 állam, 6 város, 32 szervezet...és megszámlálhatatlanul sok élmény!

Utolsó kommentek

  • Bbia: Óóóó azok a rongylábak, olyan sebesek, hogy még a fényképező sem tudta követni:)....lehet itt kellett volna az a több oldalról fotózógép:)..nagyon menő vagy "country-girl":) (2012.11.30. 10:28) Ladys' night :)
  • Bbia: A hullóhold nagyon jó kiskép, kifejezi azon vágyamat, hogy néha jó lenne ha leesne egy picit, és nem engem macerálna:))....nemis aludtam most sem:)...amúgy jóban vagyunk:) (2012.11.30. 10:25) Dallas
  • bande\': El ne felejtsd elmondani mit jelent a "csójjány". JKF nem azt jelenti, hogy Jimmy Fia Krisztián? Szegény, nem elég hogy kiesett az X Faktorból még le is lőtték??! (2012.11.30. 10:16) Dallas-dalles :)
  • bande\': 5-7 között igyatok egyet az öreg Dzsokira ha már Dallasban esz titeket a fene... (2012.11.29. 23:55) Dallas
  • Bbia: Ha mentek a Parkba,kérlek pacsizz egyet Bubu Macival és mond meg neki, hogy nagy spanom gyerekkoromból, és hogy róla kaptam a becenevemet:). Macilaci és apukám kedvéért, pedig vigyél egy szendvicset... (2012.11.26. 14:05) Bozeman-Montana állam
  • Utolsó 20

Innen néztetek

Locations of visitors to this page

Bejegyzések

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Bbia: Óóóó azok a rongylábak, olyan sebesek, hogy még a fényképező sem tudta követni:)....lehet itt kell... (2012.11.30. 10:28) Ladys' night :)
  • Bbia: A hullóhold nagyon jó kiskép, kifejezi azon vágyamat, hogy néha jó lenne ha leesne egy picit, és n... (2012.11.30. 10:25) Dallas
  • bande\': El ne felejtsd elmondani mit jelent a "csójjány". JKF nem azt jelenti, hogy Jimmy Fia Krisztián? S... (2012.11.30. 10:16) Dallas-dalles :)
  • Bbia: Ha mentek a Parkba,kérlek pacsizz egyet Bubu Macival és mond meg neki, hogy nagy spanom gyerekkoro... (2012.11.26. 14:05) Bozeman-Montana állam
  • bande\': Ahogy nézem most nem esik a hó Bozeman-ban. Nézzük a webkamerán akik itthon vogymuk. www.webviewc... (2012.11.24. 23:58) Néhány érdekes számadat...

Címkék

2012.12.20. 00:03 J_Móni

Leköszönő....?

Szóval, ha volt beköszönő, lesz leköszönő is...szokás ide vagy oda :)

Így 3 hét távlatából kezdenek leülepedni a dolgok. Próbálom összefoglalni azokat a dolgokat, amelyek a legnagyobb hatással volt rám...

Legjobb szabadidős tevékenység? GOSPEL...egyértelműen. Ha visszaolvasod, megérted. Az érzés, hogy egy rövid ideig ilyen nagy energiával rendelkező közösség tagja lehettem, leírhatatlan...

Legjobb kiállítás? NASA Rocket Center (Huntsville) és Coca Cola Company (Atlanta)...lenyűgöz a mérhetetlen interaktivitás...ami sokszor nem kerül pénzbe...

Mi volt a legnagyobb hatással rám? A fekete-fehér probléma...ami a legmegdöbbentőbb, hogy még ma is aktívan élő jelenség. Azt gondoltam, hogy Amerika egy nagy nemzetközi olvasztótégely...ami így is van, ennek ellenére nagyon nagy a szegregáció. Úgy tűnik elfelejtik, hogy ide mindenki valahonnan jött. Kivéve ugye az indiánok (Native Americans), akiket ma már kisebbségként és kisebbségi 'ügyként' kezelnek

'Hány fényévvel vagyunk elmaradva tőlük?'-kaptam itthon a kérdést. Inkább onnan közelíteném meg, hogy az egy más világ, egy más kultúra, más ország, más múlttal és hagyományokkal. Nem, vagy csak nehezen lehet összehasonlítani...inkább próbáljuk kiválasztani azokat a dolgokat, melyek 'magyarosítva'- a magyar viszonyokhoz, lehetőségekhez mérten, azokhoz igazítva-adaptálhatók, amivel még jobbá teszik az életünket.

Mi az, ami eddig 'furcsa amerikai' volt, de most megértettem?
-Az optimizmusuk...de kiderült, hogy őket a pozitív gondolkozásra nevelik. Arra buzdítják őket, hogy bármit elérhetnek, amit igazán akarnak.
- Az önkéntesség, a közösségi erő...itt szinte mindenki, kivétel nélkül önkénteskedik. Vissza akarják adni a közösségnek azt, amit kaptak. A nagyon mély háttér a vallás, minek az eredete az volt, hogy a feketék rabszolgatartása idején a templom volt az egyetlen hely, ahol szabadok lehettek és szabadon beszélhettek, nyilváníthattak véleményt.
-A filantropizmus nagy múlttal rendelkezik ebben az országban. A 'gazdagok' előszeretettel forgatják vissza a pénzt a helyi közösségekbe, hogy 'jót tegyenek'. De nem elégednek meg szimplán csekkek írásával,  részt akarnak venni a projektekben, látni akarják az eredményeket.
-Gyorséttermek...más kultúrája van,mint itthon. Nem tartom rossz ötletnek, hiszen ebédre is tudtunk egészséges és meleg ételeket enni, bár ha kihagynák az édes, szénsavas löttyöket (gyümölcsleveket nem árulnak) és a deep fried dolgokat, kevesebb lenne az elhízás
- A múltat és a problémákat nem feledik, sőt kiemelik,szobrot, múzeumot építenek, hogy tanuljanak belőle és képesek legyenek a változtatásra.
-'AZ emraikai izgatottság, hogy mindennek annnnyyyira tudnak örülni'...Legalább örülnek,értékelik és ki is mutatják. 'Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne legyünk felprögöttem izgatottak'-kaptam válaszként egy amerikaitól :)

Legjobb Adam Richman által ajánlott hely? Glady's (Atlanta)...aaaaaahhhh :)

Amit utitársaimtól tanultam... 'felxibilitást' :)  és azt, hogy az étkezés egy külön színt visz az utazásunkba. Kaptam tőletek egy más szemléletmódot és elgondolkodtató tanácsokat, mondatokat. Ezeket köszönöm nektek, meg azt is, hogy ilyen szuperül alkalmazkodtunk egymáshoz. Nálatok jobbat el sem tudtam volna képzelni... :)

Miután hazaértem, ugyanaz a támogatás, ösztönzés várt, mint amikor elmentem. A gyerkőcök nagyon gördülékenyen áthidalták a 3 hét távollétemet.Ez köszönhető fantasztikus páromnak, aki a másik felem...és természetesen a nagyszülőknek :)

Mi lesz ezután? Sok minden feljön még belőlem, amit szeretnék leírni...így úgy döntöttem, le is fogom. Túl sok minden volt hatással rám, hogy ezeket magamba tartsam. Így lesznek majd új bejegyzések, csak hogy tovább formáljuk a világot :)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://jm-menniamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr254974036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása