3 hét szakma, élmény szerte-szana az U.S.A.-ban

A US Department of State (pontosan: State Department's Bureau of Educational and Cultural Affairs' ) egy pályázat során 3 embert választott ki Magyarországról, akik részt vehetnek az IVLP (International Visitor Leadership Program) programban. Olyan 'up&coming' szakembereket kerestek, akik 'már sokat elértek, de még van hova fejlődniük'. Hát, ezek vagyunk mi 3an :) A mi szakmai eredményeink alapján, külön nekünk, személyre szabottan állítottak össze egy 3 hetes szakmai tanulmányutat az USA-ban. Számokban: 21 nap, 5 állam, 6 város, 32 szervezet...és megszámlálhatatlanul sok élmény!

Utolsó kommentek

  • Bbia: Óóóó azok a rongylábak, olyan sebesek, hogy még a fényképező sem tudta követni:)....lehet itt kellett volna az a több oldalról fotózógép:)..nagyon menő vagy "country-girl":) (2012.11.30. 10:28) Ladys' night :)
  • Bbia: A hullóhold nagyon jó kiskép, kifejezi azon vágyamat, hogy néha jó lenne ha leesne egy picit, és nem engem macerálna:))....nemis aludtam most sem:)...amúgy jóban vagyunk:) (2012.11.30. 10:25) Dallas
  • bande\': El ne felejtsd elmondani mit jelent a "csójjány". JKF nem azt jelenti, hogy Jimmy Fia Krisztián? Szegény, nem elég hogy kiesett az X Faktorból még le is lőtték??! (2012.11.30. 10:16) Dallas-dalles :)
  • bande\': 5-7 között igyatok egyet az öreg Dzsokira ha már Dallasban esz titeket a fene... (2012.11.29. 23:55) Dallas
  • Bbia: Ha mentek a Parkba,kérlek pacsizz egyet Bubu Macival és mond meg neki, hogy nagy spanom gyerekkoromból, és hogy róla kaptam a becenevemet:). Macilaci és apukám kedvéért, pedig vigyél egy szendvicset... (2012.11.26. 14:05) Bozeman-Montana állam
  • Utolsó 20

Innen néztetek

Locations of visitors to this page

Bejegyzések

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Bbia: Óóóó azok a rongylábak, olyan sebesek, hogy még a fényképező sem tudta követni:)....lehet itt kell... (2012.11.30. 10:28) Ladys' night :)
  • Bbia: A hullóhold nagyon jó kiskép, kifejezi azon vágyamat, hogy néha jó lenne ha leesne egy picit, és n... (2012.11.30. 10:25) Dallas
  • bande\': El ne felejtsd elmondani mit jelent a "csójjány". JKF nem azt jelenti, hogy Jimmy Fia Krisztián? S... (2012.11.30. 10:16) Dallas-dalles :)
  • Bbia: Ha mentek a Parkba,kérlek pacsizz egyet Bubu Macival és mond meg neki, hogy nagy spanom gyerekkoro... (2012.11.26. 14:05) Bozeman-Montana állam
  • bande\': Ahogy nézem most nem esik a hó Bozeman-ban. Nézzük a webkamerán akik itthon vogymuk. www.webviewc... (2012.11.24. 23:58) Néhány érdekes számadat...

Címkék

2012.11.16. 04:33 J_Móni

Good-bye Washington

Sajnos nem mindig volt időm leírni a benyomásaimat, hát most összegzem. Elnézést, ha ismételném a korábbi bejegyzéseim egy-egy részét...

Szóval,  a város: tiszta, tökéletesen rendben tartott. Széles utcák, széles autók. A belvárosban (ahol mi is laktunk), ami inkább kormányzati negyed, tökéletes biztonságérzetem volt. Rengeteg rendőr, biztonsági ember. Itt gyönyörű épületek (az újakat is sokszor régi stílusban építik), de ahogy távolodunk a központtól, egyre több a szegény negyed és a rendőr. Ezekben a kerületekben lakik a legtöbb szegény ('a folyótól keletre')

blog16.jpg

Mi javarészt kormányzati emberekkel és hivatalnokokkal találkozunk. Itt az öltözet is ennek megfelelően 'kiskosztümös'. NAGYON kényesek a pontosságra, nem csak arra, hogy pontosan érkezzünk, hanem percre pontosan akkor fejezik be a munkát, amikorra be volt tervezve. Az emberek nyitottak, pozitívak.

Ami nagyon furcsa volt és még mindig szoktatjuk magunkat, az a borravaló adása. Főként olyan helyeken, ahol otthon nem szoktuk. Pl. gyorsétterem asztalának tisztításáért...

A nyelv számomra tökéletesen érthető, holott én British English-t tanultam. Ami érdekes, hogy suliban azt tanultuk, ők a 'How do you do' kifejezést előszeretettel használják üdvözlésként....ezt eddig még sehol nem hallottam. Ehelyett:'How are you doing'...persze választ nem várnak rá.

Az emberek hihetetlenül segítőkészek. Nem csak azok, akikkel a kapcsolatot tartjuk itt, hanem az utca emberei is. Pl kerestük az egyik éttermet és lány a saját telefonján 'kiguglizta' nekünk...De bárkit megállítottunk, mindenki előszeretettel válaszolt, sőt, sokszor inkáb minket szólítottak le, amikor bizonytalannak tűntünk..

Ablakokat nem lehet nyitni, mindenhol légkondi...szétfagyunk. Ennek ellenére mindenhol jéggel hűtött vizet, üdítőt adnak...lsd utcai ládában.blog15_1.jpg

Javarészt visszafogottak az emberek, az öltözetük sem színes (de ez valószínűleg a hivatali öltözetnek köszönhető). Ma találkoztam az első olyan szakemberrel, amilyennek az amerikaiakat képzelem: lelkes, lelkesítő, erősen gesztikulál, öröm hallgatni :)

Ami érdekes téma, a rengeteg különböző nemzet. Hangsúlyozom, ez az én véleményem, a benyomásom, amit és ahogy én láttam. A fehérgallérosok fehérek, néhány afroamerikai. A szoláltató szférában minden más...mexickói, kínai, afro...stb, taxisofőrünk csak afroamerikai volt. A város központjától kifele haladva egyre több afroamerikaival lehet találkozni.

Érzet: mindenki egyenlő...de vannak egyenlőbbek...Ami szintén feltűnő, hogy hihetetlenül értékelnek mindent. Itt mindenki számít, bármilyen munkát is végezzen. Mindenki egyformán értékes tagja a társadalomnak.

Szeretik ünnepelni magukat és egymást, ami a motivációra így a munka hatékonyságára pozitív hatással van.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://jm-menniamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr134909556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskoronc 2012.11.17. 19:39:58

HÁT! Ezt is hozd haza! "Érzet: mindenki egyenlő...de vannak egyenlőbbek...Ami szintén feltűnő, hogy hihetetlenül értékelnek mindent. Itt mindenki számít, bármilyen munkát is végezzen. Mindenki egyformán értékes tagja a társadalomnak.

Szeretik ünnepelni magukat és egymást, ami a motivációra így a munka hatékonyságára pozitív hatással van."

milk-and-apple 2012.11.19. 22:41:57

a "how do you do" - tipikusan brit. odakinn a "hi, how are you" és a kötelező "fine thanks" válasz a menő. én egyszer torontoban a "fine thanks" helyett közöltem az aznapi igazságot, hogy épp szarul vagyok. szerinted hogy néztek rám? mert ez igazából sajnos senkit nem érdekelt :))))))
süti beállítások módosítása